Tutkimussuunnitelmiin terävyyttä

14 vastausta to “Tutkimussuunnitelmiin terävyyttä”

Kommentit

Read below or add a comment...

 1. Tuleva tohtori says:

  Suurkiitos tästä selkeästä ja “kansantajuisesta” ohjeistuksestasi. Juuri tälläistä olen etsinytkin kun puuhaan parhaillaan omaa väitöskirjani tutkimussuunnitelmaa 🙂

 2. Kimmo says:

  Olepa hyvä! 🙂 Tsemppiä tutkimussuunnitelman askartelemiseen!

 3. Toinen tuleva tohtori? says:

  Itsekin tutkimussuunnitelman kanssa painivana tällaiset motivoivat ohjeitukset ja vertaistuki tulevat tarpeeseen. Vaikka tiedänkin pääpiirteissään tutkimussuunnitelmassa edellytettävät asiat, jotenkin epäilen aina kykyjäni ja ammattitaitoani. Tuntuu, että täytyy esittää tutkittava asia suorastaan jumalallisessa valossa ja itsestäkin täytyy siinä sivussa tehdä asiantuntijuuden multihuipentuma. Onneksi olen vihdoin tajunnut, että tie tohtoriksi on pitkä (ja kivinen?), ja lähtökuoppavaiheessa ei vielä tarvitse olla erityisen painavaa sanottavaa asiasta, kunhan on suunnilleen pakka kasassa. Kaipa se menee niin, että asiantuntijuuteen kasvetaan ja että yhden yön aikana ei ihmeitä tällä(kään) saralla tapahdu.

  Jaahas, no menipä monologiksi. Kiitos, että sain purkautua 😉

 4. Kimmo says:

  Kiitos kommentista, Toinen tuleva tohtori! Joo, on se pitkä tie ja melko varmasti paikoin kivikkoinenkin. Toisaalta se on myös palkitseva tie, ainakin minulle on ollut. Ja tosiaan, oppimista tapahtuu koko ajan. Esimerkiksi väitöskirjan kirjoittajille tarkotetulla kurssillamme huomasi, että alku- ja loppuvaiheen jatko-opiskelijoita askarruttavat aivan eri kysymykset, koska vähitellen niihin kysymyksiin löytyy vastauksia.

 5. Daniel says:

  Kiitos Kimmo,

  Juuri tällaisia neuvoja tarvitaan. Haasteen pitää olla mielummin väitöstutkimuksessa ja itse väitöksessä kuin oikean muodon löytämisessä sitä kuvattaessa.

 6. Teea says:

  Kiitos oikein paljon! Olen vasta tohtoritaipaleeni alkumetreillä, kun syksyllä pitäisi värkätä tutkimussuunnitelmaa ja hakea sen avulla tutkijakouluun. Ohjeet ovat oivallisia!

 7. Kimmo says:

  Kiitos kommenteista, Daniel ja Teea! Voimia tutkimussuunnitelman työstämiseen ja tutkijanuran alkutaipaleelle!

 8. Jojo says:

  Erittäin selkeä ja kannustava apuväline tämä sivu! Varsinkin nyt, kun luon omaa tutkimussuunnitelmaani.

 9. Kimmo says:

  Kiitos kommentista, Jojo! Kurkkaapa myös tänne:

  http://www.tohtoritakuu.fi/

 10. JJ says:

  Kiitos vinkeistä! Oli tosi hyödyllinen teksti. Toivottavasti näillä apuraha irtoaa 🙂

 11. Kimmo says:

  Toivotaan näin, JJ! Tsemppiä!

 12. 3s tuleva tohtori says:

  Luettuani Tohtoritakuuta mieleeni jäi tiivitelmän teosta juurikin tämän: “sen laatiminen kannattaa ottaa vakavasti.” Kaipaisin itse ihan konkreettisia ohjeita tutkimussuunnitelman tiivistelmän laadintaan – miten se nyt onkin tuntunut niin käsittämättömän vaikealta, laatia HYVÄ tiivistelmä tutkimus_suunnitelmaan_. Toive tuleviin painoksiin 😉

 13. Kimmo says:

  Hmmm, joo. Tohtoritakuu-kirjassahan on kyllä aika yksityiskohtainen osio artikkelin ja väitöskirjan tiivistelmän kirjoittamisesta, esimerkkeineen päivineen. Kai olet siihen tutustunut?

  Tutkimussuunnitelman tiivistelmä ei tietysti ole ihan sama asia kuitenkaan, mutta on siinä tyypillisesti varmaankin samanlaisia osia. Pitää miettiä. Mun on pakko itse taas tehdä tutkimussuunnitelma ja sen tiivistelmä Suomen Akatemian hakua varten, joten teema on ajankohtainen. Katsotaan, jos vastaan tulee jotain hyviä ohjeita.

  Onko sinulle tuttu tämä sivusto ja esimerkiksi nämä erinomaiset artikkelit?
  https://theresearchwhisperer.wordpress.com/2011/07/27/research-grant-applications-101/
  https://theresearchwhisperer.wordpress.com/2011/11/01/every-application/

 14. Aurora says:

  Kiitos jälleen näistä sivuista ja ohjeista! Sain Gradutakuusta apua gradun tekemiseen ja nyt väsään väistöskirjani tutkimussuunnitelmaa. Apua taas tarvitaan =) Tohtoritakuu-kirja on käsissä ja siitäkin on hyviä vinkkejä käytännön kirjoittamiseen jo tullut.

  Gradutakuu-sivustolla oli muistaakseni jokin keskustelupalsta, jossa sai ajantasaista vertaistukea. Onko tuleville tohtoreille vastaavaa? Näillä sivuilla kun ei kovin usein tapahdu, viimeisin kirjoitus on viime vuodelta.

Kommentoi

css.php