Mitä hyötyä bloggaamisesta on?

15 vastausta to “Mitä hyötyä bloggaamisesta on?”

Kommentit

Read below or add a comment...

 1. Sanna says:

  Hei Kimmo,

  hyvä kooste bloggaamisen hyödyistä!

  En tiedä onko minun blogini asiantuntijablogi, ehkä ainakin wannabe-asiantuntijablogi. Sen kirjoittaminen lähti kuitenkin liikkeelle siitä, että työnohjaus- ja kouluttajan työssä syntyi jatkuvasti materiaalia, jota teki mieli “puhua sivuun” laajemmalle yleisölle. Toistuvia ja kumuloituvia teemoja, joihin teki mieli tarttua ja joita kiteyttää – samalla kun tuntui, ettei niistä ikinä tutkimusta ehdi tai jaksa tehdä… Samalla tuntui hienolta päästä kirjoittamaan tieteellisen artikkelin formaatin ulkopuolelle ja ylipäänsä ajatella että voinhan minä ilmaista ajatukseni niistäkin asioista joista en ole tehnyt empiiristä tutkimusta!

  En tiedä minkä verran blogiani luetaan, mutta siitä on tullut joka tapauksessa itselleni tärkeä paikka tai tila tutkia ajatuksia ja katsoa mihin ne johtavat, tai esittää kysymyksiä. Potentiaalisten lukijoiden silmien alla olo vaatii ainakin pyrkimystä selkeyteen ja seurattavuuteen.

  Ehkä niistä jutuista sitten hahmottuu jokin tietty tekemisen tapa tai tyyli, joka myös välittyy muille. Luulen että niistä saa jonkinlaisen kuvan siitä, millainen työnohjaaja tai kouluttaja olen. Eli sikäli “brändin” muokkausta.

  En siis keksi lisäyksiä listallesi, mutta hauska-listaa odotan, koska hauskaa bloggaaminen on!

  – Ja sun blogiesi seuraaminen on minulle ollut jatkuva oppimiskokemus ja myös ilonlähde!

 2. Ruotsalainen Åsa M. Larsson on kirjoittanut jo 5 osaa Tiedeblogikoulua, jossa voisi olla ajatuksia kopioi… hyödynnettäväksi

  http://tingotankar.blogspot.com/2010/05/vetenskapsblogg-skolan-del-1.html
  http://tingotankar.blogspot.com/2010/05/vetenskapsblogg-skolan-del-2.html
  http://tingotankar.blogspot.com/2010/06/vetenskapsbloggskolan-del-3.html
  http://tingotankar.blogspot.com/2010/07/vetenskapsbloggskolan-del-4.html
  http://tingotankar.blogspot.com/2010/08/vetenskapsbloggskolan-del-5.html

  Itse kirjoitan asiablogia. Se täyttää alkuperäisestä tarkoituksestaan ainakin sen, ettei jokaista minun mielestäni hauskaa löytöä tarvitse sälyttää ensimmäiselle viattomalle vastaantulijalle, jota se ei edes kiinnosta. Ne saavat käydä lukemassa, jotka haluavat. Olen myös avoimesti kertonut erehdyksistäni eikä tarkoitukseni ole luoda itsestäni todellisuutta asiantuntevampaa kuvaa.

 3. Kimmo says:

  Kiitos kommenteista, Sanna ja Kaisa!

  Asiantuntijablogi-käsitteestä: Englannin kielessä käytetään termiä ‘niche blog’, mutta tuo nimitys kääntyy hieman huonosti suomeksi. Tämä määritelmä on kyllä varsin osuva. Minusta tuo asiantuntijablogi on ihan hyvä termi, vaikka vähän eri ajatus siinä taustalla on kuin niche-sanassa.

  Kyllä sun blogi on mun mielestä todellakin asiantuntijablogi, Sanna, koska olet kiistatta asiantuntija. Kai asiantuntijablogien tyyleissä ja aiherajauksissa voi olla aika paljonkin vaihtelua.

  Kiitos linkeistä, Kaisa! Pitääpä paneutua rauhassa. Ajattelin muuten ensimmäisenä heti toista Åsa Larssonia… 🙂

  Myös minulla bloggaaminen on vähentänyt (ei tosin täysin poistanut) sitä, että pitää koko ajan muille keuhkota viimeisimmästä innostuksen kohteesta. Ne lukevat, jotka lukevat.

  Sun blogi on muuten loistava esimerkki pitkäjänteisestä asiantuntijablogista sekä blogin ja muiden julkaisujen välisestä vuorovaikutuksesta!

 4. Anne says:

  Mielenkiintoinen ja innostava kirjoitus! Tällaisia asiantuntija- ja muuten tiettyyn itseä kiinnostavaan aiheeseen liittyviä blogeja on kyllä mukava lukea, ja mielestäni kirjoituksessasi tuli hyvin esiin myös kirjoittamisen hyviä puolia. Itse en ole koskaan kirjoittanut blogia, mutta tämä kirjoitus oli oikein innostava. Ehkä vielä joskus, jos tulee mieleen sopiva aihe ja muuten löytyy riittävästi intoa.

  Kiitos siis tästä ja samoin myös gradutakuu-blogista. Itse ainakin seuraan näitä molempia innolla. 🙂

 5. Kimmo says:

  Hei Anne! Mukava kuulla, että blogini innostavat! 🙂

  Blogin aloittaminen on erittäin helppoa, mutta pidemmän ajan kuluessa bloggaaminen vaatii kyllä aika paljon sitoutumista. Siksi aiheen ja näkökulman miettimiseen kannattaa kyllä käyttää hieman aikaa. Tuo ProBlogger-blogin linkki kirjoitukseni lopussa on yksi hyvä ajattelun lähtökohta.

  Mutta tosiaan, ehkä se aihe löytyy sinullekin! 🙂

 6. Outi says:

  Hyvin kirjoitettu.

  Minulle juuri tuo kuunteleminen on ollut alusta lähtien aivan äärettömän tärkeä juttu. Sillä tavalla on oppinut todella monesta asiasta lisää ja löytänyt tiensä todellisille tiedon lähteille. Blogieni suurin rikkaus ovat sen lukijat/kommentoijat.

 7. Kimmo says:

  Kiitos kommentista, Outi! Ihmiset, ja myös bloggaajat, ovat tietysti erilaisia: on myös paljon hyviä blogeja, joissa ei voi kommentoida. Yksi bloggaamisen hieno puoli onkin juuri siinä, että ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa tehdä sitä. Jos ei halua kommentteja, niitä ei ole pakko olla.

  Olen kuitenkin samaa mieltä kanssasi. Kommentit tuovat paljon mielekkyyttä bloggaamiseen ja pakottavat toisinaan miettimään asioita uudella tavalla (tai ainakin vielä kerran). Ja niistä oppii toisinaan yllättävillä tavoilla.

 8. Hei Kimmo,

  Erittäin nerokasta pohdintaa. Erityisesti mielenkiintoni herätti tuo kohta numero 2.

  Mielestäni suomalaisten käsitykset bloggaamisesta ja sen hyödyistä eivät ole kohdillaan. Suomessakin jonkin verran palstatilaa saaneet muotiblogit ovat varmaan osaltaan syypäitä siihen, että ihmiset luulevat kaikkien blogien olevan juuri näitä muotiblogeja, jotka ovat enemmän tai vähemmän viihteellisiä.

  Blogin kirjoittaminen on yksi kaikkien aikojen tehokkaimmista oppimisvälineistä. Lisäksi on huikeaa, että kuka tahansa voi blogia pitämällä todistaa olevansa asiantuntija.

  Artikkelia kirjoittaessa omaa oppimisprosessia ei välttämättä edes huomaa, koska fokus on kokoajan sen itse tekstin tuottamisessa. Samalla oma ilmaisutaito ja järkevien/johdonmukaisten lauserakenteiden muodostamisen taito kehittyy.

  Motivaatio kirjoittamiseen lähtee ainakin itselläni tiedon ymmärtämisestä ja yleensäkin ymmärryksen saavuttamisesta. Rahallinen palkka tehdystä työstä ei kuulu mielestäni bloggaamiseen. Väkisillä kirjoittaminen ilman intohimoa ei onnistu.

 9. Kimmo says:

  Kiitos kommenteista, Teemu! Taitaa olla niin, että maailmaan (tai lähinnä siis mediamaailmaan) mahtuu aina vain yksi virallinen totuus kustakin asiasta. Blogien kohdalla se on nyt muotiblogit sekä ansaitseminen mainoksilla ja ilmaisilla tuotteilla.

  Myönnän tosin, että ajattelin itse pitkään, että blogit ovat vain nettipäiväkirjoja. Ymmärrys tiettyä aihepiiriä käsittelevistä asiantuntijablogeista hahmottui paljon myöhemmin.

  Ja totta, oppiminen tulee tavallaan vähän huomaamatta. Minusta ainakin tuntuu, että blogiin kirjoittaessa rima on juuri sopivalla korkeudella: pakko hieman pinnistellä, että tekstillä on annettavaa muille, mutta toisaalta kirjoituksen ei tarvitse olla lopullinen ja tyhjentävä. Ihan hyvä asetelma oppimiselle!

 10. Sanna says:

  Hei, tuo mitä Teemu edellä sanoi oppimisesta ja miten Kimmo muotoilit “rimasta juuri sopivassa paikassa” on naulan kantaan. Juuri niin se tuntuu olevan. Blogiin kirjoittaminen on samantyyppinen “sopiva rima” kuin yhteisöllisessä/yhteistoiminnallisessa oppimisessa monissa ryhmätilanteissa. Joutuu työstämään sanottavaansa sen verran, että saa muut ymmärtämään suurin piirtein mitä ajaa takaa, mutta muut voivat jatkaa ja jalostaa asiaa eteenpäin. Tärkeätä ei ole tuottaa valmista – mutta ymmärtämispyrkimys ja yhteinen “tiedonrakentelu” tuottaa parempaa ymmärrystä.

 11. Kimmo says:

  Sanna: Aivan! Tuo on mainio rinnastus! Parhaimmillaan blogissa tapahtuu juuri tuollaista yhteisöllistä oppimista. Kuten juuri nyt! 🙂

Kommentoi

css.php