Sosiaalinen media ja sivelyt

14 vastausta to “Sosiaalinen media ja sivelyt”

Kommentit

Read below or add a comment...

 1. Erittäin osuva kirjoitus. Kolmanneksi kohdaksi manifestiin voisi laittaa:

  3) Kutsu tarvittaessa mukaan ystäviäsi, jotka ehkä tietävät asiasta enemmän. Keskustelujen voima syntyy ihmisten erilaisuudesta ja toisiaan täydentävistä mielipiteistä

 2. Kimmo says:

  Ihan hyvä lisäys, Pekka! Sosiaalisen median keskusteluista voisi tosiaan kirjoittaa vielä pidemmänkin manifestin. Toisaalta aina ei tarvita edes syvällistä keskustelua. Huomiointikin antaa toisinaan jo paljon.

 3. Matti Kari says:

  Olen täysin samaa mieltä – Facebookin todellinen innovaatio oli tehdä positiivisen palautteen antamisesta helpompaa kuin koskaan.

 4. Minä oon kanssasi samaa mieltä tästä tykkäämisasiasta! Ajatus “sivelyistä” on loisto-oivallus.

  http://tyonohjaaja.blogspot.fi/2010/08/tykkaan.html

 5. Vuokko says:

  Tykkään kirjoituksen sivelyajatuksesta. Sepä juuri saattaa olla avain vaikkapa facebookin suosioon. On kiva saada tykkäyksiä ja jakaa niitä.

  Sen sijaan kannatan myös sitä, että yritetään huomata sosiaalisen median eri välineiden ja kanavien huonotkin puolet. On tarpeetonta kärjistystä tuoda tässä kirjoituksessa esiin “lauma tietäjiä”, jotka leimaavat vuorovaikutuksen hetket “merkityksettömiksi” ja “trivialisoivat” sosiaalista mediaa.

  Tunnustan facebook-vuorovaikutuksen merkityksen ja kivuuden. Siltikään ei ole mielestäni täysin ongelmatonta, että facebook on niin helposti käyttäjänsä koukuttava palvelu. Onhan se kuitenkin taloudelliseen hyötyyn tähtäävä palvelu ja voittoa hamuavaa bisnestä. Onko elämän kokonaisuuden kannalta palkitsevampaa nyökätä naapurille ja vaihtaa pari sanaa säästä, vai istua koneen ääressä klikkailemassa tykkäyksiä kavereille (ja nähdä samalla epälukuisa määrä yritysten ja yhteisöjen mainoksia)?

  Luulen, että molemmille on paikkansa. Siksi ei pidä trivialisoida niitäkään, jotka jostain syystä ovat huomanneet palkitsevammaksi poistua facebookista. Lieneekö heilläkin tekoonsa hyvät syynsä? Mitä ne mahdollisesti ovat?

 6. Kimmo says:

  Kiitos tykkäyksistä, Matti ja Sanna!

  Vuokko: Kiitos kommentista! Kaikilla asioilla on kääntöpuolensa. Sinällään hyvät ja välttämättömätkin asiat, kuten ruoka, voivat olla myös addiktion kohde tai tunteiden pakenemisen väline. Keskityin tässä jutussa kuitenkin tarkoituksella positiiviseen puoleen, koska se niin helposti sivuutetaan. Mielestäni Facebook-uutisointikin keskittyy suurelta osin niihin ongelmiin.

  Vähän sama tilanne liittyy pelaamiseen, joka aika helposti demonisoidaan, fiksujenkin ihmisten toimesta, esimerkiksi täällä. Mielestäni olisi hyödyllistä ainakin välillä miettiä myös, mitä hyvää näissä asioissa on ja miten niistä voisi saada parhaat puolet esille. Esimerkki tällaisesta lähestymistavasta pelien suhteen on esitelty tällä sivulla, kun vähän skrollaa alaspäin.

  En trivialisoi ihmisiä, jotka haluavat pysyä “pois” Facebookista tai jotka ovat sieltä lähteneet. Silti mielestäni siinä on jotain kummallista, että tulee sitten esimerkiksi Hesarin keskustelupalstalle kertomaan, ettei ole Facebookissa.

  Minäkään en pidä mainoksista. Google Chrome-selaimen AdBlock-lisäosa ja F.B. Purity auttavat suodattamaan aika ison osan niistä pois.

 7. Hei, minun teki mieleni jatkaa tuohon Vuokon kommenttiin, koska kuulun itse niihin, jolle tuo tykkäämis-sively on ollut tärkeä asia, ja nimenomaan yksi facebookin nautittavia ja ilahduttavia puolia. Olen kuitenkin myös yksi niistä, jotka ovat päätyneet poistumaan facebookista jokusen vuoden (aika intensiivisen) kokemuksen jälkeen. Ennen päätöstäni harkitsin asiaa pitkään, ja huomasin päätöstä tehdessä kaiken sen mistä facebookissa pidin ja missä mielessä se oli ollut arkeani rikastuttava asia ja missä mielessä taas ei. Lopulta ajattelin että haluan tehdä tietoisen valinnan siitä, millaiset some-muodot toimivat minun elämässäni sellaiseen suuntaan jonka itse hahmotan hyväksi. Päätin valita bloggaamisen ja jättää muut. Facebooktili on nyt uudestaan olemassa, lähinnä siksi että sitä kautta pääsee joidenkin työ- tai yhteisöasioiden äärelle, mutta minulla ei ole aikomusta hankkia enää facebook-kavereita.
  Eli päätin että vaikka ne sivelyt hivelevätkin, halusin mieluummin jättää ne ja pitää kiinni muutamista muista “kiinnipitävistä ympäristöistä”.

  – Tuo sively-ulottuvuus on mukana myös bloggaamisessa, eli siellä missä ihminen voi ilmaista myönteisen reaktion suhteellisen suoraan. Se on minusta merkityksellinen, pienessäkin mittakaavassa.

  En ole ihan varma mikä sitten olisi somen trivialisoimista… Ehkä somen kanssa on ylipäänsä niin kuin vuorovaikutuksen kanssa: se mikä on mielekästä riippuu siitä mitä tavoitellaan ja millaisista seuraamuksista ja mittakaavasta on kyse. Ohimenevä (hymy, nyökkäys, vilkutus tai “tykkääminen”) ei ole triviaalia mutta se on – no, ohimenevää. Sometykkäämiset ovat sivelyä ja sitä tarvitsemme, mutta ehkä sively on silti eri asia kuin kiinnipitävä syli?

 8. Kimmo says:

  Minun mielestäni sosiaalisen median trivialisointi on sitä, että sanotaan, että vuorovaikutuksella verkossa ei ole merkitystä tai että se ei ole “aitoa” vuorovaikutusta.

 9. MarttaMaria says:

  Lueskelin…ja ;)-hymyilin…
  kehoterapia -koulutuksessa aikoinaa Ranskalainen vanha herra opettaja!
  Kertoi että sively aktivoi seksuaalisen muiston…. Olin ihan ihmissäni.
  Kunnes tilanne tuli eteeni asiakaan muodossa.

  Sama siis tekemään Fb:n sivelemään tykkäyksillä ja sutkausilla…

 10. Kimmo says:

  🙂

 11. Mikko says:

  Kiitos ajatuksia herättävästä kirjoituksesta.

  FB:n alkutaipaleella oli käytössä “poke” eli “tökkää”-toiminto. Minkä takia luulet sen kuolleen pois? Siinähän kysymys oli tavallaan aiheettomasta huomion antamisesta tai huomion herättämisestä. Ei tarvittu mitään mistä voisi tykätä, kun voi näyttää ajatelleensa toista tökkäämällä.

  Yritän ylianalyoida asiaa mutupohjalta liian aikaisin aamulla, jääköön tähän. Ymmärsit varmastikin pointtini. 🙂

 12. Kaisa Poutanen says:

  Hienosti kirjoitettu Kimmo, ajattelen hyvin pitkälti samoin. Pienet sivelyt arjessa ovat hyvin merkityksellisiä, tulevat ne sitten kaupan kassalla tai sosiaalisessa mediassa!

 13. Kimmo says:

  Kiitos kommenteista, Mikko ja Kaisa!

  Ehkä tökkäämisen ongelma oli sen ambivalentti luonne. Muistan itsekin, että kun joku oli tökännyt, mietin, mistä oikein on kyse. Kuvaavaa on, etten edes muista huomanneeni sen poistumista. Ehkä sitä ei vain käytetty.

  Sinällään tuo spontaani huomionosoitus on kyllä hyvä ajatus! Voisiko parempi termi olla vaikka “moikkaaminen”.

 14. emppu69 says:

  Ymmärrä täysin kimmo

Kommentoi

css.php